Szeretettel köszöntelek a MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Kérjük, add meg, hány másodpercenként változzanak a képek
Szakértők szerint a rövidtávú memóriazavar a stresszen és az alváshiányon kívül az életkornak tudható be, ami egy normális folyamat
A jó memória a táplálkozásnál kezdődik – megmondjuk, mit egyél, hogy vágjon az eszed!
1. Áfonya
Kimondottan jó hír, hogy ezek az édes, lédús bogyók az agyunkra is remek hatással vannak. A Journal of Neuroscience cikke szerint az áfonya segíthet megelőzni a rövidtávú memória romlását, így az elme még tovább éles maradhat.
2. Rozmaring
Sültkrumplihoz, spagettihez, salátához – ideje mindent bőségesen megszórni rozmaringgal, ha jó memóriára vágyunk. A Northumbria University friss felmérése szerint a rozmaringot fogyasztó alanyok 7%-kal jobban teljesítettek a memóriateszteken társaiknál.
3. Kávé
A mindenható koffein! Azt tudjuk, hogy a kávé rövidtávon serkenti a memóriát és a koncentrációt, de hosszútávon még a memóriaromlás megelőzésében is segítségünkre lehet. Plusz valljuk be, amúgy is szükségünk van rá, hogy működjön az agyunk!
4. Olívaolaj
Sok háztartásban amúgy is olívaolajra cserélték már a napraforgóolajat, és ez nem véletlen: az olívaolaj áldásos hatásairól rengeteget hallhattunk. Az olívaolaj húsokhoz, salátákhoz, zöldségekhez de még édességekhez is kiváló alapanyag – az csak extra, hogy megelőzheti a memóriaveszteséget, és sok antioxidánsnak hála képes sokáig frissen tartani az agyat!
Triptofán
Ezekben van: a fehérjében gazdag élelmiszerekben: csokoládé, paradicsom, zab, szárított datolya, tej, joghurt, túró, vörös húsok, tojás, baromfi, szezámmag, csicseriborsó, olajos magvak, padlizsán
Miért jó? A triptofán szintén a szerotonin előnyaga. Segít a koncentrációzavar, csüggedés, szorongás, alvászavar, nyugtalanság megelőzésében, mert triptofán nélkül az idegrendszer nem tud pihenni, ami rontja a teljesítményét.
Kurkumin
Ebben van: kurkuma, curry
Miért jó? Indiában kisebb az Alzheimer-kór gyakorisága, mint a nyugati országokban, és számos kutató szerint ez a fűszerek, elsősorban a kurkuma gyakori használatának köszönhető. A kurkumában nagy mennyiségű kurkumin nevű antioxidáns található, amely például védi az agyat az Alzheimer-kór kialakulásától is.
Karotinoid
Ezekben van: sárgarépa, édesbugonya, spenót, kelkáposzta, koriander, kakukkfű, mangó, sárgadinnye, tök, brokkoli, paradicsom
A legfőbb étkezési karotin a béta-karotin és az alfa-karotin (amelyek például a sárgarépában találhatók), a lutein (kelkáposztában, spenótban), valamint a likopen (a paradicsomban). A karotinok az A-vitamin előanyagai és természetes antioxidánsok, védik a szervezetet a szabad gyökökkel szemben, így például az agyi érelzáródás ellen is.
Flavonoidok
Ezekben vannak: áfonya, szeder, meggy, szamóca, csokoládé, vörösbor, tea
Miért jó? A flavonoid védi a sejteket a környezeti ártalmaktól, memóriaserkentő hatású és segítséget nyújt agyér-elzáródás megelőzésében.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!