Szeretettel köszöntelek a MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A különféle ételek hisztamin szintje függ az érlelési folyamattól és attól, mennyire frissek. Minél hosszabb ideig tárolunk egy ételt, annál magasabbra emelkedik a hisztamin tartalma és annál nagyobb gondot okozhat bizonyos ételekre érzékenyek vagy intoleránsak számára.
A friss hús nagyon kevés hisztamint tartalmaz. A feldolgozás során azonban az érési folyamat következtében felhalmozódnak benne a biogén aminok.
ÉLELMISZERLISTA | |||
0 | Jól tolerálható a szokásos mennyiségben | NÖVÉNYI EREDETŰ ÉTELEK | |
1 | Mérsékelt tünetek, kisebb mennyiségben rendben | ZÖLDSÉGEK | |
2 | Nem tolerálható, jelentős tünetek már kisebb mennyiség esetén is | 0 | articsóka |
3 | Nagyon rosszul tolerálható, erős tüneteket okoz | 0 | bambuszrügy |
0 | Bazsalikom | ||
ÁLLATI EREDETŰ ÉTELEK | 0 | Borsikafű | |
0 | borsmenta | ||
TOJÁS | 0 | brokkoli, brokkoli | |
0 | Fürjtojás | 0 | cékla |
0 | tojássárgája | 0 | cikória (katáng) |
2 | tojásfehérje, tojás albumin, ovalbumin | 0 | cukkini |
0 | cukorrépa | ||
TEJTERMÉKEK | 0 | galambbegysaláta | |
0 | Krémsajt | 0 | édeskömény |
0 | Mascarpone sajt | 0 | endívia, cikória |
0 | Mozzarella sajt | 0 | fehér káposzta |
0 | Gouda, fiatal sajt | 0 | jégsaláta |
0 | Ricotta sajt | 0 | káposzta (kivéve kelbimbó, karalábé) |
0 | vaj-sajt | 0 | karfiol |
0 | Tej, pasztörizált (PAST- tejtermékek) tej – | 0 | Kínai kel |
0 | Tej, UHT tej = H = Up Tej – | 0 | paszternák |
0 | Tejszín, frissen, adalékanyagok nélkül | 0 | petrezselyem |
0 | Túró | 0 | retek (retek sör, enyhe) |
0 | Vaj | 0 | rozmaring |
1 | Feta sajt | 0 | Saláta, Iceberg saláta: lásd jégsaláta |
1 | Író, savanyított, tejsavas erjedéssel készült termékek | 0 | sárgarépa, répa |
1 | Nyers tejtermékek, nyers tej sajt | 0 | spárga |
1 | Tej, laktózmentes, light (sovány) tejek – hisztamintartalmúak! | 0 | sütőtök és különböző fajtái |
1 | Tej, nyers tej romlandó | 0 | uborka |
1 | Tejföl, | 0 | Vörös káposzta |
1 | Tejpor nem egyértelmű. Lehet tolerálható is. | 0 | zeller |
2 | Cheddar sajt | 0 | zöldbab |
2 | Fontina sajt | 1 | zöldborsó, cukorborsó, sárgaborsó |
2 | Gouda érett sajt, | 1 | avokádó |
2 | Raclette sajt | 1 | fokhagyma kis mennyiségben általában jól tolerálható. |
2 | Nyers tej fajtától függően általában | 1 | hagyma nagy mennyiségben intoleranciát okoz |
3 | Hosszan érlelt fajták és kemény sajt (pl. ementáli) | 1 | Póréhagyma kisebb mennyiségben általában jól tolerálható. |
3 | Sajtkészítmények az összetevőktől és a frissességtől függ | 1 | karalábé |
1 | kelbimbó | ||
HÚSOK | 1 | Mangold | |
0 | Baromfi hús (csirke, pulyka, kacsa, fürj, stb.), csak a friss | 1 | olíva – eredendően tolerálható, de általában erjesztett . |
0 | Belsőség | 1 | padlizsán |
0 | marha, borjú – csak frissen! | 2 | avokádó |
0 | nyelv, marhanyelv, borjú nyelv – Friss | 2 | bab, karós bab (Vicia faba), lóbab, disznó bab |
0 | vagdalt, darált húsok, frissen készítve | 2 | Chili, piros, friss |
1 | Sertéshús, friss, kezeletlen – Ellentmondásosak az adatok. | 2 | csalán növény |
1 | Vadhús (tejsavas erjedés előfordulhat!) | 2 | hüvelyesek (szója, bab, borsó, lencse … ) |
2 | A darált marhahús – frissen használja | 2 | olíva – eredendően tolerálható, de általában erjesztett . |
3 | szalámi | 2 | padlizsán |
3 | Szárított hús | 2 | paradicsom |
3 | Felvágottak kis adagban esetleg elfogadhatóak lehetnek. | 2 | savanyúság |
3 | Füstölt hús | 2 | spenót |
3 | Prosciutto – nyers sonka | 2 | szója (szója, szójagranulátum) |
3 | savanyú káposzta | ||
HALAK, TENGER GYÜMÖLCSEI | |||
0 | Hal, frissenn fogott. | FŰSZERNÖVÉNYEK | |
2 | kagyló | 0 | gyógynövények, fűszernövények, szárított |
2 | Rákok, kagylók (kagyló, osztriga, rák, homár, garnélarák) | 0 | kerti zsázsa |
2 | Seafood (= tengeri gerinctelenek) | 0 | oregano |
3 | Hal fagyasztott, hűtött | 0 | pepperoni, paprika, zöldpaprika (enyhe = édes fajták) |
3 | Tonhal | 0 | zsálya |
1 | kapor – Kis mennyiségben általában nem okoz problémát . | ||
NÖVÉNYI EREDETŰ ÉTELEK | 1 | snidling – nagy mennyiségben okozhat panaszt | |
OLAJOS MAGVAK | 2 | lóhere fajták (görögszéna, kék … ) | |
1 | mandula | ||
1 | mogyoró | FŰSZEREK | |
1 | kesudió | 0 | ánizs |
2 | Dió, dióolaj | 0 | ecetesszencia – nem teljesen hisztaminmentes. |
2 | földimogyoró | 0 | fahéj, fahéjrúd, fahéj por |
3 | dió | 0 | paprika por, enyhe |
1 | Ecet: Almaecet – Győződjön meg az adalékanyagokról! | ||
ZSÍROK ÉS OLAJOK | 1 | Gyömbér – kis mennyiségben megengedett. | |
0 | margarin | 1 | kurkuma |
0 | növényi olaj, salátaolaj (nem meghatározott) | 1 | szerecsendió kis mennyiségben megengedett. |
0 | olívaolaj | 1 | Curry |
0 | repceolaj | 2 | fűszer, fűszersók, leves fűszerkeverék |
1 | napraforgóolaj – alkalomszerűen és ritkán nem probléma | 2 | paprika por, csípős – irritálja a bélnyálkahártyát |
2 | mustár, mustármag, mustármag por | ||
3 | Ecet, balzsamecet, borecet | ||
NÖVÉNYI EREDETŰ ÉTELEK | MÁS | ||
KEMÉNYÍTŐ TARTALMÚAK | ÉDESÍTŐSZEREK | ||
0 | burgonya, tárolt, hámozatlan, hámozott | 0 | cukor, szacharóz, kristálycukor, répacukor, nádcukor |
0 | édesburgonya | 0 | fruktóz (gyümölcscukor) – emésztési zavar |
0 | főtt rizs max. – ha 4 ° C-on 12-24 órán át tároljuk | 0 | juharszirup |
0 | köles | 0 | Karamell |
0 | kendermag (Cannabis sativa) | 0 | maltóz, malátacukor tisztán |
0 | gesztenye (friss vagy fagyasztott) | 0 | méz – ellentmondásos az állásfoglalás. |
0 | kukorica – a dobozos, konzerv kukorica nehezen emészthető. | 0 | Nádcukor |
0 | kukorica, szárított: kukoricadara, kukoricaliszt | 0 | Stevia (Stevia levelek, steviozid folyadék / por) |
0 | Kukorica: a csöves főtt kukorica, a szemes főtt kukorica | 0 | Tejcukor (laktóz) |
0 | Kukoricapehely | 1 | Mesterséges édesítőszerek – a szukralóz elfogadható. |
0 | maltodextrin | 2 | édesgyökér |
0 | rizs sütemény, rizs, kukorica gofri | 2 | maláta kivonat |
0 | rizstészta – | ||
0 | Tönköly problémamentes,fehérje, ami rovarok ellen kerül a gabonákba)! | ITALOK | |
0 | zab | 0 | ásványvíz |
1 | Kenyér, pékáru:élesztő miatt | 0 | csapvíz |
1 | árpa | 1 | forrásvíz, ha magas kén/szénsav/fluor/jód tartalmú |
1 | Búza – | ALKOHOLOS ITALOK | |
1 | gabona általában | 1 | bor, hisztamin – mentes ( < 0,1 mg / l ) |
1 | maláta | 2 | Brandy |
1 | Rozs – rosszabbul tolerálható | 2 | Fehér bor |
1 | Mák – kis mennyiségben megengedett. | 2 | pálinkák, szeszes italok, átlátszó (színtelen) |
1 | szezámmag – hasmenést okozhat | 2 | Rozé bor |
2 | búzacsíra | 2 | Rum |
2 | Hajdina – ha nem teljesen hámozott. | 2 | Sör |
2 | napraforgó | 2 | Vörösbor közepesen érlelt |
3 | alkohol, tiszta (etanol) | ||
3 | alkoholos italok | ||
GYÜMÖLCSÖK | 3 | pálinkák, szeszes italok, nem világos (nem színtelen) | |
0 | áfonya | 3 | pezsgő |
0 | Áfonya, tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon) | 3 | Vörösbor magasan érlelt |
0 | alma | ||
0 | Cseresznye – ellentmondásos | TEÁK | |
0 | datolya, szárított | 0 | borsmenta tea |
0 | Datolyaszilva: lásd Kaki | 0 | Hársfatea |
0 | dinnye (kivéve görögdinnye – ez erősen pozitív) | 0 | Rooibostea – Figyelem! Intoleranciát okozó hozzáadott komponenseket tartalmazhat. |
0 | fekete ribizli | 0 | verbéna, vasfű – nyugtatóan hat a bél-és idegrendszerre is |
0 | Gránátalma (vörös hús nélkül magok) | 0 | zsálya tea |
0 | Guava | 1 | Csalántea |
0 | homoktövis | 1 | Gyógynövény keverékek |
0 | kajszibarack | 1 | Mate tea |
0 | Kaki, datolyaszilva, Sharon | 1 | Zöld tea |
0 | kókusz, kókuszreszelék | 2 | Feketetea |
0 | licsi | ||
0 | mazsola Csak ha kénezetlen (tartósítószer nélkül)! | GYÜMÖLCS, ZÖLDSÉGLEVEK, NEKTÁROK | |
0 | mazsola Csak ha kénezetlen (tartósítószer nélkül)! | 0 | Áfonya nektár |
0 | meggy | 2 | narancslé |
0 | nektarin | 2 | paradicsomlé |
0 | Őszibarack | ||
0 | Passion fruit, maracuja, golgotagyümölcs, sárga grenadilla | COFFEINES/KAKAÓS ITALOK | |
0 | ribizli, piros | 1 | Coca Cola – Kis mennyiségben megengedett |
0 | szeder | 1 | Espresso |
1 | csipkebogyó | 1 | Kávé koffein – valamivel jobban tolerálható, mint a kávé |
1 | füge, aszalt | 3 | Energia italok – a teobromin gátolja a DAO-enzimet |
1 | Görögdinnye – Nagy mennyiségű esetleg összeférhetetlen | ||
1 | körte, hámozatlan, a hámozott könnyebben emészthető | TEJPÓTLÉKOK | |
1 | körte, hámozott, konzerv cukorszirupban | 1 | rizs tej, rizs ital – gyakran hisztamintartalmú |
1 | Mangó ellentmondásos. Legtöbbször jól tolerálható. | 1 | szójatej |
1 | rebarbara ellentmondásos. Oxálsav. | 1 | zab ital – gyakran hisztamintartalmú |
1 | rebarbara ellentmondásos. Oxálsav. | 2 | szójatej |
1 | Szilvafélék | ||
2 | ananász | ALKOHOLMENTES ITALOK | |
2 | Banán (Minél zöldebb, annál több tolerálható talán) | 0 | bodzaszörp |
2 | Citrom, lime | 1 | limonádé |
2 | citrusfélék | 2 | csokoládés italok, forró csoki |
2 | eper | 2 | kakaós italok |
2 | Grapefruit | ||
2 | Kiwi | EGYÉB | |
2 | málna | 1 | kakaó, kakakópor |
2 | mandarin | 1 | Kakaóvaj, fehér csokoládé – Többnyire jól tolerálható. |
2 | Papaya | 1 | élesztő (friss / szárított) – nem egységes az állásfoglalás. |
1 | zselatin – Ellentmondásos adatok | ||
GOMBÁK | 2 | húskivonat | |
1 | gomba általában | 2 | húsleves, húsleves kocka / por – |
2 | vargánya, kucsmagomba | 2 | élesztő kivonatok – Kémiai átalakítással glutamát lesz belőle |
3 | szójaszósz |
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!