Szeretettel köszöntelek a MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Sok olyan fa és cserje található meg a hazai erdőkben, mezőkön, melyek virága, termése vagy akár a levele étkezési felhasználásra alkalmas. Az akác virágával palacsintát ízesíthetünk, a fekete bodzából szörp es lekvár is készülhet, a vadrózsa termése teának kiváló, a kökény pedig számos módon felhasználható a lekvártól a szószig, szinte minden elkészíthető belőle, mint rokonából, a szilvából.
Lássunk néhány ismert ehető vadnövényt és a lehetséges felhasználási módjaikat!
Nagy csalán (Urtica dioica):
Egész Európában elterjedt növény, szinte bárhol megtálaljuk. A csalán
leveleit és fiatal hajtásait kesztyűvel célszerű gyűjteni, mivel a
rajta található csalánszőrökön keresztül hangyasavat juttat a bőr alá,
ami először kellemetlen égő, majd hosszú ideig viszkető érzést okoz.
Felhasználás előtt ezért dobjuk forrásban levő vízbe fél percre.
Elkészíthető főzeléknek magában, vagy más zöldségekkel együtt, de
levesekbe, salátákba is tehetjük. Régen sört is főztek belőle, és
gyógyteája ma is fontos alkotórésze a vértisztító és veseműködést
serkentő teakeverékeknek.
Mezei sóska (Rumex acetosa):
Leginkább hegyvidékeken, vizek partján, nedves élőhelyeken terem. A mezei sóskából
savanykás íze miatt csak keveset használjunk belőle, inkább csak
fűszerezésre. Főtt leveleinek íze jól illik burgonyás ételekhez, vagy
lencsefőzelékhez, de omlettbe is keverhetjük.
Paraj libatop (Chenopodium bonus-henricus) és fehér libatop (Chenopodium album):
Mindkettő
gyakori gyomnövénye kertjeinknek. Fiatal hajtásaikat spárga módjára
párolva készíthetjük el. Leveleiket pedig főzelékként hasznosíthatjuk.
A- és C-vitaminban gazdag növények, melyeknek magjaiból régen házilag
lisztet készítettek.
Közönséges tyúkhúr (Stellaria media):
Apró,
kerek levelű, talajon elterülő gyomnövény. Az egész föld feletti rész
alkalmas konyhai felhasználásra, nyersen salátának, főzelékként, vagy
levesben is jól érvényesül picit kesernyés íze. Nagy előnye, hogy egy
évben több generációja is zöldell, így még tél elején is találhatunk
zsenge egyedeket.
Pásztortáska (Capsella bursa-pastoris):
Fiatalon az egész tőlevélrózsáját salátaként vagy főzelékként készíthetjük el, a pásztortáska magvai pedig mustárhoz hasonló ízűek. Nagyon gyakori növény, akár a városi parkokban is találkozhatunk vele.
Fehér here (Trifolium repens), vörös here (Trifolium pratense), százszorszép (Bellis perennis):
Bár
növénytanilag nem rokonok, mégis nagyon hasonló módokon használhatjuk
fel őket. Leveleik főzelék-alapanyagok, virágaikkal pedig szinte
bármilyen ételt díszíthetünk. A vörös-, és fehérhere virágai erre
nyersen is alkalmasak, a százszorszép bimbóit előbb fűszeres ecetben
áztassuk. E bimbók ecetesen "hamis kapribogyóként" is megállják
helyüket.
Ehető vadnövények
Természetes gyógymódok rovatunkban több cikkben is bemutatjuk az ehető virágokat és vadnövényeket, sőt tippeket is adunk elkészítésükhöz. Kattintson!
Kövér porcsin (Portulaca oleracea):
Szárazabb területeken is találkozhatunk ezzel a húsos levelű, gyomként is előforduló növénnyel. Magas C-vitamin tartalma
miatt régen skorbut ellen használták. Savanyúságként (ecetes felöntő
lével), vagy borban is eltehető télire. Egyiptomban és Szudánban
nemesített változatait kerti növényként termesztik, Nyugat-Európában
pedig vadon begyűjtik, majd friss saláta-alapanyagként hozzák
forgalomba.
Madársóska (Oxalis sp.):
Apró, lóherére
emlékeztető növények, fehér vagy sárga virágokkal. Zöld es bordó levelű
fajai is megtalálhatók a hazai mezőkön. Az utóbbi nagyon mostoha
körülményeket is elvisel, így betonrepedésekből, tetőcserepek közül is
gyakorta kinő. Savanykás ízű levelet fűszerezésre, ízesítésre
használhatjuk, de csak kis mennyiségben, hiszen oxálsav tartalma miatt
nagy mennyiségben káros is lehet.
Kerek repkény (Glechoma hederacea):
Nedvesebb
területeken tömegesen előfordul ez az apró, lila virágú növény. A
fiatal levelekkel burgonyás ételeket fűszerezhetünk (petrezselymes
burgonya módjára például), de főzelékek dúsítására is szolgálhat.
Túróhoz vagy fűszervajhoz keverve is kellemes ízű. Sörkészítésnél a
komlót helyettesítették vele. Virágaival bólékat színezhetünk.
Nagy útifű (Plantago major), lándzsás útifű (Plantago lanceolata):
Zsenge
leveleik feldolgozás nélkül, az idősebbek az erek eltávolítása
(szálkátlanítása) után kerülhetnek az asztalra. Konyhai lehetőségeken
túlmenően préselt nedve köhögéscsillapító.
Mezei katáng (Cichorium intybus):
Magas szárán júliustól szeptemberig virágzó kék szirmai feltűnőek a réteken. A katáng
gyökeréből szárítás, pörkölés, és őrlés után pótkávé készíthető, zsenge
levelei pedig főzelékként vagy párolva fogyaszthatóak. Ha begyűjtünk
néhány gyökeret és cserépben, sötét helyen meghajtatjuk, a zsenge
levelei nyersen is jó ízűek.
Közönséges cickafark (Achillea millefolium):
Díszváltozatát
szárazvirágként használjak a virágkötők, az alapfaj pedig országszerte
előfordul. Gyógyteája közismert, de levelei nyersen is finomak, illóolaj
tartalmuk miatt aromások. Túró és vaj fűszerezésére javasolható.
Gyermekláncfű (Taraxacum officinale):
Az egyik leggyakoribb vadvirág a gyermekláncfű vagy pitypang,
mely nemcsak a mezőkön, de a városi parkokban is igen elterjedt.
Virágzás előtt gyökere főzve saláták alkotórésze, fiatal levelei (amíg
nem keserednek meg) hasonlóképpen használhatók. Ha erről lekéstünk volna
semmi gond, hiszen egész nyáron át virágzik: magjait elvetve rövid idő
alatt zsenge levelekhez jutunk.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!