Szeretettel köszöntelek a MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az uborka egyike a világon legelterjedtebb termesztett zöldségeknek. Annyira hasznos egészségünkre nézve, hogy sokszor, némi túlzással ugyan, de megkapja a superfood – szuperétel minősítést is. Lássunk mi mindenre jó, mi mindenben segíti egészségünket!
1. Az uborka segít a szervezet víztartalmának növelésében (rehidatrál). Ha a melegben éppen nem érünk rá folyadékot keresni, vásárolni, de van nálunk egy uborka, fogyasszuk el. Mivel 90% víztartalmú, azonnal helyreállítja vízháztartásunkat.
2. Véd a hő és a Nap ellen: elfogyasztva – és a bőrre helyezve is véd a napsugárzás káros hatásai, a napégés ellen.
3. Segít a méreganyagok elbontásában. Mint egy virtuális seprű, megtisztítja a szervezetet a toxinoktól. Rendszeres fogyasztása feloldhatja a veseköveket is.
4. Pótolja a napi vitaminszükségletet. Sokféle vitamint tartalmaz: A, C, valamint a B-vitamincsoport elemeit. Serkenti az immunműködést, javítja a szervezet energiaállapotát. Még jobb, ha spenóttal és sárgarépával együtt fogyasztjuk. A bőrre helyezett uborkaszeletek is hasznosak, a napi C-vitamin szükséglet 12%-át biztosítják.
Az uborka helyreállítja a vízháztartásunkat!
5. Az uborka gazdag nyomelemekben is: főként káliumban, magnéziumban és szilíciumban. Gyógyfürdők előszeretettel alkalmazzák.
6. Az uborka segíti az emésztést, a testsúlycsökkentést. Magas víz- és alacsony kalóriatartalma miatt ideális forrás a súlycsökkentéshez! Levesekben, salátákban kiváló adalék. Ha valaki nem kedveli, egy kis alacsony zsírtartalmú joghurttal finom ízt kölcsönözhetünk neki. Az uborka rágcsálása az állkapocsnak is hasznos, a rostok, hasznosak emésztésünknek. Jótékonyan hat krónikus székrekedés esetén is.
7. Helyi kezelésben segít szemeink revitalizálásában is. A duzzadtabb szemhéjra helyezett uborkaszeleteket mindenki viccesnek tartja, pedig gyulladásgátló hatása révén valóban segíthet a szem alatti árkok és duzzanatok eltüntetésében.
8. Daganatgátló hatású? Vigyázat, nem csodaszer, de az igazolt, hogy az uborkában található néhány lignán szerkezetű vegyület (szekoizolaricirezinol, laricirezinol, pinorezinol) egyes vizsgálatokban csökkentette néhány daganattípus kockázatát (pl. petefészekrák, prosztatarák, méhrák).
9. Javítja a cukorbetegség állapotát, csökkenti a koleszterin szintet, és a vérnyomást. Az uborkában lévő hormonszerű anyag segíti a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek inzulin-elválasztását. Szterinjei révén csökkenti a koleszterin szintet, a magas rost, kálium és magnézium tartalom pedig segít a vérnyomás egyensúlyban tartásában.
10. Az uborka rágása jótékonyan hat a gyulladt ínyre és a szájüreget is rendben tartja. Ha egy szeletet nyelvünkkel mondjuk fél-egy percre szájpadlásunkhoz szorítunk, elpusztítja a szájüreg káros baktériumait, amelyek a kellemetlen leheletet okozzák.
11. Az uborka kén- és szilíciumtartalma révén hajunk és körmeink egészségére is jótékonyan hat.
12. Szilíciumtartalma segít az ízületek egészségének fenntartásában is, csökkenti az ízületi gyulladást, enyhíti a köszvényes fájdalmat. Sárgarépával együtt (mindkettő léformában) fogyasztva csökkenti a szervezet húgysavszintjét.
13. Segít a másnaposság leküzdésében. Mielőtt a kiadós buli után aludni térünk, néhány szelet uborka elfogyasztása pótolja a B-vitamin, cukor- és nyomelemtartalmat, csökkenti a másnaposság okozta fejfájást, javítja a közérzetet.
14. A húgysavszint (urát) csökkentése révén segíti a veseműködést.
Forrás: laboratorium.hu
Miért olyan egészséges a kovászos uborka?
Hogyan készítsünk tökéletes, egészséges kovászos uborkát? Mennyi só kell az erjedéshez, és milyen betegségeknél van terápiás hatása?
Az erjesztés vagy más néven fermentáció nem más, mint a szerves anyagok enzimek hatására történő átalakítása. Maga az emésztés folyamata is felfogható fermentációként. A rothadás is egyfajta fermentáció, de végterméke nem ehető, a folyamatokért ugyanis káros mikroorganizmusok a felelősek. Amennyiben felborul bélrendszerünk flórájának egyensúlya, kellemetlen tünetek jelentkeznek, bennünk is rothadás játszódik le ilyenkor - írja alaboratorium.hu.
Az ételkészítés esetén az enzimeket általában mikroorganizmusok (élesztőgombák, bacilusok, penészgombák…) termelik. Vannak olyan esetek is, amikor magasabb rendű élőlények, mint például a cibetmacska, a fecske vagy a méhek által készített terméket fogyasztjuk. Oxigéntől elzárva (anaerob), vagy oxigén jelenlétében (aerob), savas vagy lúgos közeg segíti (vagy éppen gátolja) a folyamatot.
A kovászos uborka erjedéséhez só kell és meleg
Az erjesztés folyamata nélkül nem ihatnánk kávét, kakaót, de az olajbogyó és a szója fogyasztása sem lenne elképzelhető, nézzük, a tejsavas erjedés mit tesz hozzá az életünkhöz és az asztalunkra.
A tejsavas erjedés csodái: joghurt, sajtok, kefír, savanyított káposzta, kovászos uborka és kenyér Hogy néz ki a tejsavas erjedés?Anaerob úton szénhidrátokból (elsősorban glükózból és laktózból) tejsav képződik, kémiailag levezetve: C6H12O6 › 2CH3CH(OH)COOH
Ehhez az kell, hogy a folyamat oxigéntől elzárva (igaz, vannak az oxigént elviselő fajok is) történjen, optimális hőmérsékleten, azaz 25-30°C sajtok, erjesztett zöldségek (uborka) esetén, míg 37-42°C joghurtok, kefírek esetén.
Általában előírás, hogy az uborkát tűző napra kell tenni. Ez azonban nem feltétlenül igaz: az erjedéshez nem kell tűző napfény, csak 25–30 fok közötti, lehetőleg körülbelül egyenletes meleg.
Ha túl sok meleg éri, az erjedési folyamat leállhat, vagy az uborkák túlérhetnek, és pépessé puhulhatnak. Ha viszont megfázik, leállhat az érés.
A káros mikroorganizmusokkal szemben elviselik a sós közeget, ezért kell jelentős mennyiségű sót alkalmazni az erjesztett zöldségek, illetve a sajt készítésnél.
Mennyi só kell a kovászos uborkához?Kovászos uborka készítésnél az ajánlott sótartalom 5-10% között van. Tehát 1 liter vízhez 50-100 g sót kell adagolni. (egy evőkanál só kb 15-20g, 3-5 evőkanál só elegendő).
A káposzta erjedése folyamán keletkezik széndioxid is, ami (ha az edényt nem nyitogatjuk) előnyösen hat egyrészt az oxigént nem kedvelő tejsav baktériumoknak, másrészt az oxigén hiánya lassítja a C-vitamin elbomlását, ezzel megőrizve a zöldség vitamintartalmát.
Kik a közreműködő mikroséfek?A tejsav baktériumok, vagyis a Lactobacillus, Lactococcus, Leuconostoc, Streptococcus, Pediococcus, Oenococcus és Carnobacterium törzsek.
A tejsavas fermentációt a kenyér indítja be, egy szelet fehér kenyér vagy zsömle kiválóan alkalmas erre a célra, többek között magas cukortartalma miatt is. A sós lében elszaporodott baktériumok így jutnak be az uborka szövetei közé.
Ahhoz, hogy energikusak, fiatalosak és egészségesek maradjunk, rendszeresen kell fogyasztanunk fermentált ételeket és italokat. A fermentált táplálékok a bennük található értékes tápanyagok révén elősegítik emésztőrendszerünk egészséges működését és ez teljes szervezetünkre pozitív hatással van.
Mivel a fermentált ételek enzimekben gazdagok, segítik az emésztést, jobb a felszívódásuk, s értékes tápanyagokban gazdagabbak, mint a nem fermentált ételek. A fermentált ételek fontos szerepet játszanak az acetilkolin termelődésében, ami erősíti a beleket és segíti a bélmozgást.
A fermentált ételeket különösen az alábbi betegségekben érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztani:
Savanyú közegben a káros mikroorganizmusok nem képesek szaporodni, növekedni, így a fermentációs folyamat kiváló, természetes tartósítást eredményez.
Emellett a laktózérzékenyeknek jó hír, hogy az erjesztett és kellő ideig érlelt tejtermékekben a laktóz tartalom lecsökken, eltűnik. Így az érlelt joghurtok, kefírek, sajtok számukra is biztonságosan fogyaszthatóak.
Mikroséfjeink évezredek óta rendelkezésünkre segítenek nekünk. A káros folyamatokért, a rothadásért, méregtermelésért felelős „rokonaikra” pedig fordítsunk kellő figyelmet, és tartsuk be az élelmiszer-biztonságra, az élelmiszerek előállítására és tárolására vonatkozó szabályokat.
Az uborka egy kiváló zöldség, érdemes gyakran fogyasztani belőle: magas víztartalmának köszönhetően a szervezetre kiválóan hat, ráadásul gyönyörű lesz tőle a bőr, számtalan poztív hatása miatt pedig kiérdemli a szuperélelmiszer elnevezést.
1. Vitalizálja a testet
Ha nehezedre esik meginni napi 2-3 liter vizet, akkor egyél sok uborkát: a zöldség 90%-a ugyanis víz. Ezzel simán kompenzálhatod azt, ha nem iszol eleget.
2. Kívól-belül az égések ellen
Ha gyomorégéssel küzdesz, fogyassz uborkát, ha pedig nyáron megégette a bőrödet a nap, akkor a sérült bőrre is bátran tegyél néhány szeletet belőle.
Forrás: Thinkstock
3. Eltávolítja a méreganyagokat
Az uborka úgy működik, mint egy képzeletbeli seprű - kipucolja a szervezetből a méreganyagokat. Emellett rendszeres fogyasztásával a vesekövet is oldja.
4. Pótolja a napi vitaminmennyiséget
Az uborkában megvan a legtöbb olyan vitamin, amire a szervezetnek szüksége van: B- és C-vitamin-tartalma felturbózza az immunrendszert. Turmixolj le uborkát sárgarépával és spenóttal - ez a zöldséglé maga a csodaszer. A héját érdemes rajta hagynod, mert abban van a napi C-vitamin-szükségletünk 12%-a.
5. Sok benne a bőrbarát ásványi anyag
Az uborkának magas a szilícium-, kálium- és magnéziumtartalma. A gyógyfürdőkben ezért van számos olyan kezelés, melyeknél uborkát használnak.
6. Segíti az emésztést és a fogyást
A magas víz- és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően az uborka alapzöldség a fogyni vágyóknak. Lefacsarhatod, készíthetsz belőle levest, használhatod salátába - a héjában található rostok pedig javítják az emésztést. Ha sokszor küzdesz székrekedéssel, akkor erre az uborka lehet a gyógyír.
7. Jót tesz a szemeknek
Ezt a trükköt biztosan ismered, ha pedig nem, akkor mindenképp próbáld ki: felkeléskor tegyél a csukott szemekre 1-1 szelet hideg uborkaszeletet, pár perccel később pedig nyoma sem lesz a reggelre bedagadt szemeknek, karikáknak.
8. Kiváló zöldség a rák ellen
A benne található secoisolariciresinol, lariciresinol és pinoresinolnak köszönhetően csökkenti például a petefészek, emlő, prosztata és a méhrák kockázatát.
9. Cukorbetegség, magas vérnyomás és magas koleszterinszint ellen nagyszerű
Az uborka tartalmazza azt a hormont, ami mindenképp szükséges a hasnyálmirigy sejtjeinek inzulintermeléséhez, ez pedig nagyon fontos a cukorbetegeknek. Emellett steroltartalma miatt a szakértők szerint csökkenti a koleszterinszintet. A benne lévő rostok, kálium és magnézium pedig vérnyomásszabályozóként működnek. Így az uborkát nemcsak magas, de alacsony vérnyomásúaknak is érdemes rendszeresen fogyasztaniuk.
10. Friss lesz tőle a leheleted
Az uborkából készült zöldséglé gyógyír az íny betegségeire, és csökkenti a szájban lévő baktériumok mennyiségét. Sokszor ugyanis ezek okozzák a rossz leheletet.
11. Csodát tesz a hajjal, körmökkel
A benne lévő silica erősebbé teszi a hajat és a körmöket, ehhez még hozzájárul az uborka kéntartalma, amelyek együttesen gyorsítják a haj növekedését.
12. Ízületi gyulladások, köszvény ellen is javallott
Szilícium-dioxid-tartalma miatt erősíti a kötőszöveteket, sárgarépalével keverve pedig megköti a húgysavat, ezzel pedig enyhíti a köszvényt és ízületi fájdalmat.
13. Másnaposságra is érdemes fogyasztani
Hogy elkerüld a fejgörcsöt és az erős másnaposságot, este, lefekvés előtt egyél meg pár szelet uborkát. A benne lévő számtalan tápanyag és a B-vitaminok miatt elűzi a fejfájást.
14. Karbantartja a veséket
Az uborka alacsonyan tartja a szervezet húgysavszintjét, így a vesék egészségesebbek lesznek.
Mi mond a szakértő?
Dadda Noémi, a Life.hu dietetikusa is javasolja a rendszeres uborkafogyasztást, egy dologra azonban felhívja a figyelmet. "Említésre méltó a C- és B-vitaminok, magnézium-, kálium-, kalcium-, foszfor- és vastartalma. A szépségiparban is előszeretettel használják, hiszen bőrfiatalító képességgel rendelkezik. A diétázók is bátran ehetik: 100 grammban mindössze 10 kalória van. Éhgyomorra fogyasztva a levének étvágyjavító hatása is van. Arra azonban nem árt figyelni, hogy az uborkafogyasztás nem javasolt epebetegek, bélgyulladásban szenvedők számára. Esetleg az egyéni toleranciát figyelembe véve lazíthatjuk a rosttartalmát, ha lereszeljük, sóval megszórjuk és állni hagyjuk, majd kinyomjuk a levét."
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!