Egészség: Csíráztatás otthon

Szeretettel köszöntelek a MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 193 db
  • Videók - 15 db
  • Blogbejegyzések - 114 db
  • Fórumtémák - 3 db
  • Linkek - 2 db

Üdvözlettel,

MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 193 db
  • Videók - 15 db
  • Blogbejegyzések - 114 db
  • Fórumtémák - 3 db
  • Linkek - 2 db

Üdvözlettel,

MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 193 db
  • Videók - 15 db
  • Blogbejegyzések - 114 db
  • Fórumtémák - 3 db
  • Linkek - 2 db

Üdvözlettel,

MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 193 db
  • Videók - 15 db
  • Blogbejegyzések - 114 db
  • Fórumtémák - 3 db
  • Linkek - 2 db

Üdvözlettel,

MARYA GYÓGYNÖVÉNY KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

Csiraztatas-kep.jpg

A csírák rengeteg vitamint, ásványi anyagot és enzimeket tartalmaznak, amelyek rendkívül jó hatással vannak a szervezetünkre. Ezért érdemes belevágni a csíráztatásba, és akár néhány nap múlva már élvezhetjük is a csírák jótékony hatását. Ráadásul, akinek nincs zöldségeskertje, az is mini kertet varázsolhat a konyhájába.]

Lépések
  1. Készítsük elő a magokat! Vegyük ki a törött és a repedt szemeket, majd a többit folyóvízben alaposan mossuk át! A mosáshoz használhatjuk a csíráztató készlet lukas darabját, vagy akár egy szűrőt.
  2. Áztassuk be! A mosás után helyezzük a magvakat egy edénybe, majd öntsünk rá annyi langyos vizet, hogy ellepje! Figyeljünk rá, hogy a víz legalább kétszer annyi legyen, mint a mag! A választott magoktól függően eltérhet a szükséges áztatási idő, ezt a csíráztatásra árult magvak csomagolásán jelzik. A gabonaféléket és hüvelyeseket (pl. búza, rozs, zab, illetve csicseriborsó, zöldborsó, lencse, mungóbab) egyébként jellemzően 12 órán át, a kisebb magvakat (pl. retek, lucerna, köles, napraforgó, zsázsa, káposzta) 4-6-8 órán át, míg a nagyobb, vastagabb héjú magvakat 18-24 órán át kell áztatni. Érdemes melegebb, 28-30°C-on tartani a magokat ez idő alatt. Ha erre nincs lehetőség, a szobahőmérséklet is megfelel, de akkor hagyjuk kicsit tovább ázni őket!
  3. Mossuk le ismét a magokat! A megduzzadt magokat ismét alaposan öblítsük át, majd helyezzük a csíráztató készlet lyukas táljába! Az alsó, zárt tálba öntsük vizet, és a lyukas edényt erre helyezzük rá!
  4. A csíráztatás helye: Az első napokban tartsuk a csírákat jól szellőző, sötét helyen, kb. 28-30°C-on! Ha szobahőmérsékleten tartjuk az edényt, kicsit lassabban csíráznak ki a magok.
  5. Öblítsük le naponta kétszer a magokat, majd csepegtessük le alaposan a vizet! Ez azért fontos, hogy ne penészedjenek be a magok.
  6. Menjenek a maghéjak! 2-4 nap után már beindul a csírázás, ilyenkor már eltávolíthatjuk a levált maghéjakat. Egy szűrőn keresztül alaposan mossuk át a csírákat és a maghéjakat dobjuk ki! Vigyázzunk rá, hogy alaposan csöpögtessük le a vizet, mielőtt visszatesszük a magokat a csíráztató edénybe! Ilyenkor már tehetjük világos helyre, de direkt napfény ne érje!
  7. Élvezzük ki a munkánk gyümölcsét! Ha készen állnak a csírák, utoljára ismét alaposan mossuk át, és a maradék maghéjat is távolítsuk el! Fogyaszthatjuk frissen, de műanyag zacskóban vagy üvegben sokáig elállnak a hűtőben is. Ilyenkor még lassan folytatódik a csírázás folyamata, ezért fogyasztás előtt alaposan mossuk meg őket, majd 2 órára helyezzük közvetlen napfényre!
  8. A következő csíráztatás előtt alaposan mossuk el az edényeket!
[]Tippek
  • Befőttes üvegből is csinálhatunk csíráztató edényt! A nyílására rögzítsünk függönyanyagot, nylonharisnyát vagy gézt (lukacsos anyagot)! Ennél is egyszerűbb, ha a befőttes üveg tetejét lyuggatjuk ki sűrűn. A duzzadt magokat ilyenkor az üvegbe helyezzük, majd utána fedjük le az üveg száját! Az üveget 45 fokos szögben, szájjal lefelé támasszuk meg, így ki tud csöpögni a víz! Az üveg alá helyezzünk egy tálat, amibe a víz belecsöpög!
  • A kerámia szebb, de a műanyag hasznosabb: Bár a kerámia csíráztató edények jellemzően jobban mutatnak, nehezebb a tisztán tartásuk és könnyebben bepenészednek.
  • Csíráztatásra alkalmas magok: Nagyon sokféle magot csíráztathatunk, itt a teljesség igénye nélkül soroltuk fel a magokat. Gabonafélék: búza, rozs, árpa, zab; hüvelyesek: borsó, csicseriborsó, bab, lencse, szója, mungóbab; egyéb: retek, zsázsa, mustár, lucerna.
  • A csíráztatni való magokat megvehetjük bioboltban, fitotékában, nagyobb áruházak bio osztályán, de már kifejezetten biotermékekre specializált webshopokban (a kapcsolódó webcímeknél található néhány példa) is megrendelhetjük.
  • A csíráztatás alatt a magok az eredeti térfogatuk akár ötszörösére is megnőnek, ezért a csíráztató edényt ne tegyük tele! A magokat egy rétegben helyezzük bele, majd simítsuk el őket!
  • Ha a csíráztatás helye nagyon száraz és meleg, a napi két öblítést érdemes sűríteni és hosszabbra nyújtani.
  • Egyszerre több fajtát is csíráztathatunk egy edényben, érdemes kísérletezni!
  • Sötét helyen a csírák világos színűek és B2 vitaminban gazdagok, míg világos helyen zöldek és C vitaminban gazdagok lesznek.
  • Az egyes csírák különböző idő után lesznek ideálisak, de hogy mikor fogyasztjuk el, az teljesen az egyedi ízlés kérdése. A lucerna jellemzően hatnaposan a legjobb, a napraforgó, a köles és a retek 4-5 naposan, a mungóbab és a búza 2-3 naposan, a lencse pedig 2 naposan.
  • A csírákat fogyaszthatjuk magában, szendvicsben, salátában vagy éppen joghurtba keverve. Levesekbe, főzelékekbe is főzhetjük, vagy egyszerűen rászórhatjuk a köretre, ledarálva pedig akár lisztkeverékbe is tehetjük. A felhasználás leginkább a fantáziánkra van bízva.
[Figyelmeztetések
  • Figyeljünk rá, hogy a magvak vegyszermentesek és frissek legyenek! Az élénk színű magvak arra utalhatnak, hogy vegyszerrel kezelték őket.
  • A megpenészedett, kellemetlen szagú csírákat ne együk meg!
  • A hüvelyes csírákat (csicseriborsó, mungóbab, zöldborsó, lencse stb.) csak hőkezelés után, 10-15 perc főzés vagy sütés után fogyasszuk! Nyersen egyáltalán nem vagy nehezen emészthető fehérjéket tartalmaznak.
[]Amire szükséged lehet
  • Csíráztatni való magvak
  • Víz
  • Levegő
  • Utolsó napokban fény
  • Csíráztató edény vagy ennek helyettesítésére egy befőttes üveg és gézlap


 

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

A csírafogyasztás, és különösen az otthoni csíratermesztés megalázó, gyötrelmes, és a mániákus depresszió előidézésére önmagában alkalmas tevékenység.
Mert ugye kik esznek csírát? Nyilvánvalóan azok a vastag nemezpulóvert és zsákruhát viselő, szőrős lábú lányok és fiúk, akik egyébként kidobták a televíziót, sátorban laknak, és a csíra utáni második kedvenc eledelük a puliszka meg mondjuk az erjesztett kancatej.


Vagy – komolyabbra fordítva a szót – azok a csonttá soványodott, nyilvánvalóan súlyos betegek, akik már csak abban bízhatnak, hogy saját erejükkel, szigorú étkezési szabályokat betartva talán képesek lesznek visszanyerni egészségüket.

Legalábbis így gondoltam néhány évvel ezelőttig, amikor az üzletek polcain elkezdtek felbukkanni a kis műanyag dobozban kapható, üdezöld növénykezdemények. Ha módom van rá, szeretek minden újdonságot azonnal kipróbálni, vásároltam tehát csírát is, és rögtön kiderült, hogy jól tettem, mert sokkal finomabb, mint a vízízű, üvegházban nevelt spanyol paradicsomok. Nem elhanyagolható, hogy akkoriban még olcsó is volt, egy dobozka 300-350 forintba került. Egy szelet vajas pirítós csírával – tudom, hogy nem hangzik egy gasztronómiai sasfészeknek, de nagggyon finom.

Nyáron el vagyunk látva friss zöldséggel-gyümölccsel, így a csírák kicsit elfelejtődtek, de ahogy eljött az ősz, megint szezonjuk van. Azazhogy szezonjuk lenne, mert idén már nevetségesen drágán, 500 forint körül adják őket. A „nagyüzemi” csíranevelés az egyik legolcsóbb és tutira a legbiztonságosabb mezőgazdasági tevékenység. A csíra nincs kitéve az időjárás viszontagságainak, 4-5 nap alatt megnő, nem igényel vegyszeres kezelést, sőt, az a lényege, hogy bio. Fény, víz, levegő és szobahőmérséklet mindösszesen amire szüksége van. Ezen felül a csírázómagvak olcsón beszerezhetőek, és a kis csírák tökéletesen szállíthatóak egy legolcsóbb műanyag dobozban. Szóval semmi nem indokolja a magas árakat.

Komolyra fordítva
Ahány tanulmány, annyiféleképpen indokolja, hogy a csíra miért úgynevezett szuperélelmiszer. Állítólag ezek a kis bébinövények koncentráltan tartalmazzák mindazokat a jótékony tápanyagokat, amelyek később majd a teljes növényben oszlanak szét. Egyszerre esszük meg a növény szárát, fejét és gyökerét, mégpedig nagy mennyiségben. Jonny Bowden, egy különösen népszerű amerikai táplálkozástudományi szakember tanulmánya szerint egy bolti műanyagdobozban kb. 4000 csíra van, azaz 4000 teljes növénynek megfelelő fitotápanyag.

Külön kiemeli például a brokkolicsírát, amiben rengeteg nyomelem és aminosav van, többek között néhány rákellenes hatással bíró is. (Ez az írás egy könyvben olvasható, amelyet magyarul is kiadtak: Jonny Bowden: Egészséges élet, egészséges táplálkozás, Egmont kiadó, 2008)

A neten rengeteg információt találhatunk a csíratermesztésről, vagy magukról a csírákról, hogy melyiknek milyen áldásos hatása van. Érdemes például ezt a cikket elolvasni, mert viszonylag röviden foglalja össze azokat a tudnivalókat, amelyekre szükségünk lehet ahhoz, hogy egy jobb társaságban ne érezzük magunkat kínosan, amikor csírákra terelődik a szó.

Aki felszerelést szeretne vásárolni, az csak írja be a „csíráztató edény” szót a keresőbe, és több mint száz lehetőség közül válogathat.

A fent leírtak miatt határoztam el, hogy idén saját magamnak fogom megtermeszteni a csíráimat. És mivel én nem vagyok nagyüzemi csíratermesztő, innentől kezdve az életem kudarcok sorozatává vált. Az első alkalommal nem gondoltam, hogy a csíratermesztés nagy kunszt lehet, fogtam egy tálat, kibéleltem zsebkendővel, rászórtam a magvakat, meglocsoltam őket és vártam. Az első adag kiszáradt, amikor egy nap elfelejtettem meglocsolni. A második megrohadt, mert túl soknak találta a vizet. A harmadik eresztés tökéletes lehetet volna, de amikor le akartam szüretelni, a zsebkendő beleragadt a gyökerecskék közé, így az egész adag alkalmatlanná vált emberi fogyasztásra.

Ekkor azt találtam ki, hogy finom homokra szóróm a csírákat, amit majd a szüret után egyszerűen csak leöblítek róluk. Majdnem sikerült. Megint tökéletes kis csíráim lettek, de a sűrű gyökérzetből egyszerűen lehetetlen volt kimosni a homokot. Azért megpróbáltam megenni, de szörnyű volt ahogyan csikorgott a fogaim között.

Kudarcot vallottam. Ezen már csak az internet segíthetett.

Hamar kiderült, hogy az ideális megoldás a csíráztatótál használata. Ezt pillanatok alatt be is szereztem, gyógynövény és bioboltokban kapható, meg a legtöbb egészség-webáruházban is.

Már a használati utasítás olvasásakor tudtam, hogy ez az a módszer, amire szükségem van. A csíráztatótál egymásra rakható átlátszó tálakból áll, melyek az alsó kivételével ki vannak lyuggatva. A beáztatott, majd az edényekben egyenletesen eloszlatott magvakat az alsó rekeszben álló víz tartja mindig egy kicsit nedvesen, de egyszer egy nap víz alatt le kell őket öblíteni.

Hamar kinőttek, az igaz. Viszont borzalmasan büdösek. Hiába öblítettem őket le alaposan, másnapra már szörnyű volt a szaguk. A mostani állás az, hogy az otthon termesztett csírák olyanok, mint a magyar narancs. Egy kicsit sárgább, egy kicsit savanyúbb, de a mienk. Lehetne még tökéletesíteni rajtuk.

Szerencsére a képen nem látszik a szaguk
Szerencsére a képen nem látszik a szaguk
Ennek ellenére mindenki arra bíztatok, hogy ha eddig még nem kezdett bele, ne halogassa tovább az otthoni csíratermesztést. Olyan út ez, amelynek végére érve bölcsebb, megfontoltabb emberré válhatunk. Szerintem én még nem értem el teljesen a bölcsességet, amit abból is gondolok, hogy egy ideje nézegetek egy elektromos csíráztatógépet a neten, ami több mint 30 ezerbe kerül...

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu